onsdag 18 mars 2009

Morgonstund har guld i mun...få-barn-skola del2

I morse var vi uppe och hoppade 6.30 när pappas klocka ringde. Då hade jag varit vaken 2 timmar redan, fast utan att hoppa. Fick någon släng av ångest och kunde inte sova. Men när jag ser min lilla familj så blir man glad i själen igen! Charlie är som en liten solstråle när han vaknar. Men för snuvan och hostans skull var vi inne på förmiddagen och jag gjorde lite smågrejer åt Magnus företag. Trodde sedan det var mycket varmare än det i själva verket var så vi gick till seven eleven så mamman kunde värma sig med en kopp kaffe resten av promenaden. Dags för steg 2 i få-barn-skolan.

#2. Inför fölossningen
Hjärnan börjar av någon anledning gå på sparlåga ju längre graviditeten pågår, och värre blir det när man ammar, så nu är det inte läge att fatta stora beslut eller renovera hemma. Min arbetskompis fick för sig att de skulle måla om köket grönt. Efter förlosningen fattade hon ingenting, inte heller varför ingen stoppat henne. Men som gravid kan man ju bli bestämd och ge intryck av att man vet exakt hur allt ska vara.

Ju närmare du kommer din förlossning ju fler andra mammor vill nu berätta sina förlossningshistorier, oftast är det inte några solskenshistorier... Då får man avbryta och be att få höra detta vid ett annat tillfälle om man nu inte vill höra. Att fråga någon om funderingar man har kan däremot vara bra, men tala gärna med någon som fött på 2000-talet. Det var annorlunda på 70- 80-talet även om inte mycket hänt på instrumentfronten, virknålen, mjölkpallen, sugklockan (uppgraderad till plast iställetför rostfritt) etc finns kvar. Om inte annat för att man kanske ger rättvisare bild hur det funkar då man har det färskare i minnet.

Se förlossningsbrevet som något där du tar upp ev rädslor, eller sådant som är extremt viktigt för dig. Alldeles för många hakar upp sig på ett visst scenario och känner sig sedan blåsta på upplevelsen. Ha ditt barns hälsa som utgångspunkt. Tänk på att barnmorskor förlöser hela dagarna och kommer göra allt för att 1. Barnet mår bra 2. Du mår bra. Man kan prata med dem under tiden för man har ingen aning om hur förlossningen sätter igång och fortlöper, tex om man kan bada, huruvida man vill ha eller inte ha en viss bedövning. Allt kan ändra sig och det är bara dumt att måla upp en bild som inte stämmer, tex den här blivande mamman. Förbered dig istället på hur du ska göra när det väl sätter igång, att det kommer göra ont. Ha telefonnummret till förlossningen och alvedon till hands.

Den sk väskan packas och placeras på ett bestämt ställe som även din parter vet om. Lägg genast i blodgruppering och HIV-test när det är klart. Har du inte det med dig kommer du av förklarliga skäl behandlas som HIVpositiv och alla kommer anv utrustning och kläder därefter. Fyll sedan på väskan eftersom med saker du ska ha med dig.

Dagens TV: Om man håller sig till sanningen behöver man inte komma i håg vad man har sagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails